Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Бразилски орех

Цвят на бразилски орех

Бразилските орехи се считат за източник на пълноценни протеини, което ги прави отлична добавка към храната на вегетарианците. Лошото е, че имат високо съдържание на мазнини, поради което могат бързо да гранясат. Те трябва да се съхраняват на хладно място и да се консумират бързо. Бразилският орех е отличен източник на моно-ненаситени мастни киселини като палмитолеинова и олеинова киселини. Това подпомага намаляването на лошия холестерол (липопротеините с ниска плътност) и повишават добрият холестерол (липопротеините с висока плътност).

По-голяма част от здравословното значение на бразилския орех може да се отдаде на високото съдържание на селен. Селена е важен антиоксидант, който предпазва от вредното влияние на свободните радикали, които увреждат клетките и тъканите в организма. Селенът неутрализира тези свободни радикали, с което защитава организма от заболявания на сърдечната система. Освен това, той усилва имунната система и подпомага синтеза на глутатион, който играе важна роля за намаляване на вредното действие на свободните радикали. Селенът също е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Прекалената консумация трябва да се избягва поради високото съдържание на селен. Достатъчно е приемането консумацията на няколко ядки дневно, тъй като приемането на повече селен от необходимото може да предизвика появяването на умора, раздразнителност и стомашно неразположение.

Високото съдържание на протеини и фибри позволява да се намали усещането за празен стомах, което спомага за намаляване на излишните килограми.

Богатото съдържание на омега-6 мастни киселини намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и удари. Поради високото съдържание на цинк, консумацията на бразилски орех може да повлияе благоприятно при автозомно-рецесивни нарушения в метаболизма, които пречат за усвояването на цинка.

Бразилският орех не съдържа глутен, което го преви много полезна храна за хора, които имат алергия от житни храни и целиакия (глутенова непоносимост).

Високото съдържание на витамин Е поддържа интегритетът на клетъчната мембрана на лигавицата и кожата, като ги предпазва от вредните радикали. Като цяло, витамините, които се съдържат в бразилския орех съдействат на ензимите по време на метаболизма на клетъчния субстрат.

бразилски орех

Съдържание на протеини и фибри: 50 грама (около 10 цели ядки) сурови бразилски орехи съдържат 7,25 г протеин, 330 калории и 3,8 г фибри.

Основно съдържание на минерали: Калий – 350 мг; Фосфор – 245 мг; Калций – 130 мг; Магнезий – 135 мг; Желязо – 1.9 мг; Селен – 1,25 мкг; Цинк – 1,55 мг; Магнезий – 1,16 мг; Мед – 0,5 мг.

Основно съдържание на витамини: C – 0,36 мг; В1 (тиамин) – 0,3 мг; В2 (рибовлавин) – 0,02 мг; В3 (ниацин) – 3,2 мг; В9 (фолиева киселина) – 11 мкг; В5 (пантотенова киселина) – 0,93 мг; В6 – 0,052 мг; Витамин Е – 2,9 мг.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.