Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Плод от бяла черница

Бялата черница (Morus alba) е широколистно листопадно дърво, наричано също и белвица. Родината на бялата черница е Източна Азия и по-точно територията на днешните страни Китай, Корея и Япония. Растението се отглежда като плодна култура и е опитомено още през Античността. В Европа бялата черница е пренесена през периода 10-12 век. В България растението е донесено през 11 век. Този вид извън естествения ареал (Китай) се свързва главно с производството на естествена коприна, тъй като листата ѝ се използват за храна от ларвите на копринената пеперуда.

Плодовете на бялата черница се отнасят към суперхраните. Те съдържат антиоксиданти, протеини, фибри, витамини, минерали и хранителни вещества.

Първото и най-важно е, че плодовете на бялата черница са богати на антиоксиданти. Всички части на бялата черница - листа, клонки и плодове - съдържат антиоксиданти. Познати като феноли, тези вещества защитават клетките от оксидативен стрес и увреждане, причинени от свободни радикали. В частност ресвератролът оказва положителен ефект върху възрастта и дълголетието. Свободни радикали се поемат чрез въздуха, водата, храната и даже от препаратите за лична хигиена. Тези токсини могат да увредят клетките и да причинят стареене и болнавост. Плодовете на бялата черница съдържат и укрепващият имунната система витамин С, мощен антиоксидант, който укрепва сърдечно-съдовата система. Фибрите, които се съдържат в плодовете на бялата черница са полезни за сърцето, като поддържат холестерола на здравословно ниво. Това намалява риска от инфаркт на миокарда.

Сушените листа на това растение се използват за направата на чай, който спомага регулирането на кръвната захар. Бременни и кърмачки не трябва да използват листата на бялата черница, но плодовете са безопасни за консумация. Плодовете на бялата черница съдържат алкалоиди, които активират макрофагите - клетки, извършващи активна фагоцитоза. По този начин се стимулира имунната система. Сушените плодове на бялата черница са отличен източник на протеин, витамин С и К, фибри и желязо.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.