Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Семена от чиа

цвят на чиае

Семената от чиа съдържат почти всички значими за растежа и развитието на организма протеини, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, хранителни фибри, витамини и минерали. Тъй като семената от чиа са маслодайни те са богати на калории, но повечето от тях идват от поли-ненаситените мастни киселини. Важна омега-3 мастна киселина е алфа-линоленовата киселина, която поради противовъзпалителното си действие, заедно с други омега-3 мастни киселини, предпазва от високо кръвно налягане, болести на сърдечно-съдовата система, мозъчни удари, както и от рак на гърдата, дебелото черво и простатата. Приемането на препоръчваните количества омега-3 мастни киселини подпомага развитието и съзряването на нервната система при бебетата и малките деца. Семената от чиа съдържат няколко здравословни антиоксиданти, а именно ферулова киселина, кафеена киселина, кверцетин и други.

Препоръчваната дневна доза от хранителни фибри може да се набави от малко повече от 100 г семена. Външната обвивка е изградена от водоразтворим клей, полизахарид без нишесте, който набъбва няколко пъти при навлажняване и приема гелообразна консистенция, като подпомага храносмилането и плавната перисталтика.

Семената от чиа не съдържат глутен и могат да се консумират от хора болни от целиакия, която е вид хранителна алергия, причинена от съдържащия се в житните храни глутен. Освен това, чиата е храна с нисък гликемичен индекс, което спомага за ефективното регулиране на нивата на глюкоза в кръвта. Замяната на ориза и другите зърнени култури с чиа може да въздейства благоприятно при хора с диабет.

Семената от чиа са отличен източник на витамини. Важният витамин ниацин (В3) от групата В-комплекс се съдържа в изобилие, като около 200 г семена осигуряват препоръчваната дневна доза. Този витамин спомага намаляването на лошия холестерол в кръвта и подобрява активността на гама-аминомаслената киселина в мозъка, което води до намаляване на неврозите и чувството за подтиснатост.

Семената от чиа са отличен източник на редица необходими за организма минерални вещества. Чиата съдържа висока концентрация на калций, желязо, фосфор, магнезий и манган. Повечето от съдържащите се в семената минерални вещества играят жизнено важна роля за минерализацията на костите, възпроизвеждането на червени кръвни телца, синтезирането на ензими, както и за регулирането на дейността на сърдечно-съдовата система и мускулите.

чиа

Приемането на няколко супени лъжици от семената на ден ще осигурят необходимите количества от фенолни антиоксиданти, протеини, витамини и минерални вещества.

В 100 г семена от чиа се съдържат: 486 ккал; 42 г въглехидрати; 16,5 г протеини; 31 г мазнини; 34 г хранителни фибри.

Основно съдържание на минерали в 100 г семена от чиа: Калий – 400 мг; Натрий – 16 мг; Калций – 630 мг; Фосфор – 860 мг; Магнезий – 335 мг; Желязо – 7,7 мг; Селен – 55 мкг; Цинк – 4,6 мг; Манган – 2,7 мг; Мед – 0,9 мг.

Основно съдържание на витамини в 100 г семена от чиа: В1 (тиамин) – 0,62 мг; В2 (рибовлавин) – 0,17 мг; В3 (ниацин) – 8,8 мг; В9 (фолиева киселина) – 49 мкг; А – 54IU; C (аскорбинова киселина) - 1,6 мг; Е – 0,5 мг.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.