Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Годжи бери

Растение Годжи бери

Годжи бери е богат на витамин С и хранителни фибри, като в същото време е с ниско калорично съдържание и не съдържа мазнини. Също така плодът е добър източник на желязо и витамин А. В порция от 100 г се съдържа невероятното количество протеини, което съставлява около 10% от препоръчваното дневно количество. Спомага за регулиране на стомашната функция. В изследванията се потвърждава високи нива на антиоксиданти, особено зеаксантин. Антиоксидантите защитават клетките от увреждане когато са изложени на дим и радиация.

Въпреки, че няма пряка зависимост между консумацията на годжи бери и отслабването, сладкият им вкус и високото съдържание на фибри създават усещане за ситост, което предотвратява преяждането и предпазва от напълняване.

Годжи бери са плодове богати на бета-каротен, който е изключително здравословен за кожата. Консумацията му усилва имунната система и защитава зрението. Възстановява либидото и сексуалното желание както при мъжете, така и при жените.

В изследване, публикувано в Journal of American Academy of Optometry се съобщава за това, че годжи бери може да предотврати дегенеративното заболяване на ретината.

В Journal of Alternative and Complementary Medicine е публикувано изследване, при което участниците консумирали годжи бери в течение на две седмици. Почти всички съобщават за значително подобрение на енергийните нива и храносмилателните функции.

Предпазва от сърдечно съдови заболявания, балансира кръвното налягане, нивото на кръвната захар, нивото на кръвните липиди. Предотвратява образуването на съсиреци и подобрява циркулацията на кръвта.

Спомага за здрав и възстановителен сън, намалява стреса и нервната възбуда, намалява депресията свързана с хранителни проблеми. Помага при главоболие, виене на свят и подобрява паметта.

Сушени плодове на годжи бери Факти за Годжи бери (Тибет) в цифри:
  В 10 г Годжи бери се съдържат:
 • Калории 8,3;
 • Натрий 2,4 мг;
 • Въглехидрати общо 2,1 г:
  • хранителни фибри 0,8 г;
  • захари 1,3 г;
 • Протеини 1,1 г.
 • Процентно съдържание от препоръчваната дневна доза на витамини и минерали при диета от 2000 ккал:
 • витамин А 18%;
 • витамин С 3,2%;
 • Калций 1%;
 • Желязо 5%.

Годжи бери може да се консумира като сушени плодове, пресни плодове и сокове. Препоръчваната дневна доза е 2-3 г сушени плодове. Поради високото съдържание на витамин С при прекомерна консумация може да предизвика диария. През първите две седмици от консумацията на годжи бери може да се появи особено усещане поради балансирането и пречистването на органите, в частност черния дроб, бъбреците и червата. Ако почуствате неразположеност, намалете дозата. След това я повишавайте постепенно. Не се препоръчва за бременни и кърмачки.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.