Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Храни от соя

Храни от соя Продуктите, които съдържат соев протеин, освен тофу, се срещат много често. Някои от тях са соево мляко, майонеза, кремвирши, пастет, кюфтета и различни деликатеси. Соев протеин се използва и при производството на макаронени изделия и сандвичи. Много производители използват соевия протеин като многофункционална хранителна съставка, която в голяма степен подобрява качеството на крайния продукт. Соевият протеин се използва още за производството на хляб, бисквити, крекери и други печени продукти. Соевият протеин подобрява структурата, задържа влагата, прави хляба по-бял, удължава срока на годност, намалява трошливостта и раздробяването. Продуктите, които съдържат соев протеин са с повишена хранителна стойност и вкусови качества. Соевият протеин се използва като съставка на различни мюсли миксове и протеинови барчета за да се увеличи тяхната хранителна стойност и количество. От соято се изолира сметана за кафе, както и течни заливки. Разтворимите напитки, които се използват като заместител на храна, често съдържат соев концентрат като източник на протеини.
Хранителната стойност на месото може да се подобри като към него се добави соев протеин. Това подобрява заддържането на влагата и структурата и увеличава количеството. Прави месото по-сочно, подобрява качеството на протеините, цвета, вида и увеличава срока на годност и общите хранителни качества.
Разработени са редица млечно подобни продукти с използване на соев протеин, в това число имитация на мляко, сирене, безмлечни замразени десерти, кисело мляко и други. Влагането на соеви протеини намалява цената, подобрява хранителната стойност и намалява алергичните реакции.

Като всички бобени, соята е с богато хранително съдържание, като се различава в известна степен. Соята съдържа по-високи количества както на протеини, така и на мазнини и е с понижено съдържание на въглехидрати.

Микронутриенти в соята

Протеин: В соята, от 35 до 38 процента от калориите се получават от протеина в сравнение с 20-30 процента при другите бобени. Освен това, соевият протеин е с най-високо качество, като се равнява на качеството на млечния и месния протеин.

Мазнини: Приблизително 40 процента от калориите в соято се получават от мазнините. Повечето бобени, с изключение на фъстъците, съдържат от 2 до 14 процента мазнини. Соевото олио се използва за готвене, като обикновено "зеленчуково олио" означава олио от соя.
По-голямата част от мазнините в соята са ненаситени. Полиненаситените (предимно линолова киселина), мононенаситените (олеинова киселина) и наситените (предимно палмитинова киселина) мазнини съставляват съответно 63, 23 и 14 процента от мазнините в соята. Полиненаситените мазнини съдържат 7 процента линолова киселина и омега-3 мастна киселина. Соята е от малкото растения, които са източник на омега-3 мастна киселина, която е незаменима храна за подрастващите, като спомага и за намаляване на риска от сърдечни и ракови заболявания.
При някои соеви продукти мазнините са отстранени. Предлага се обезмаслено соево брашно с незначително съдържание на мазнини в соевия протеин. Предлагат се и обезмаслено соево мляко и тофу за тези, които се нуждаят от ниско съдържание на мазнини в тяхната хранителна диета.

Фибри: Всички пресни, непреработени растителни храни съдържат фибри. Обаче, някои соеви продукти се преработват по начин, който значително намалява тяхното съдържание. Соевите храни, които използват цели зърна съдържат голямо количество фибри. Такива са темпе (ястие от пържени ферментирали соеви зърна), соевото брашно и преработените соеви протеини.

Калций: Повечето храни от соя са богати на калций. В около 120 g варена соя се съдържат 88 mg калций. Топлинната обработка намалява значително съдържанието на калций. Повечето видове тофу се произвеждат с използване на калциев сулфат като коагулант, в същото количество може да се съдържат от 120 до 750 mg калций. Соевото мляко съдържа около 93 mg калций в същото количество. Произвежда се и соево мляко с повишено съдържание на калций от 200 до 300 mg на 120 g. Въпреки, че соевите храни са богати на две вещества, които инхибират абсорбцията на калций, а именно оксалатите и фитиновата киселина (фитат или инозитол хексафосфат), калция от соевите храни се абсорбира много добре в степен подобна на тази при млякото.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.