Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Колаген

Колагенът е най-изобилстващият протеин в човешкия организъм и представлява изграждащата субстанция на тялото. Той структурира и дава здравина на костите, мускулите, кожата и сухожилията. Колагенът се използва с медицински и козметични цели за лечение и вдъзстановяване на тъкани в организма.

Колагенът представлява здрав, неразтворим, с влакнеста структура протеин, който е една трета от общия протеин в организма. При повечето колагени молекулите са свързани така, че образуват подобни дълги и тънки фибрили. Колагенът се състои от генетично различни молекули, като всички те имат уникална конфигурация на тройна спирала, съставена от три полипептиди, познати като алфа вериги. Всяка от тях съдържа по около 1000 амино киселини, обкновено глицин, пролин и хидроксиповлин. По-голямата част от колагена в организма (80-90%) е от тип I, II и III. Колагенът в човешкият организъм е здрав и гъвкав. Фибрилите на колаген тип I са устойчиви на опън и са по здрави от стоманата.

Колагенът е съставна част от кожата, костите и съединителните тъкани на тялото, като осигурява структурна цялост, здравина и еластичност (заедно с еластина). В средният слой на кожата(дермата) той образува влакнеста мрежа, по която се разрастват новите клетки. Колагенът е необходим и при подмяната и възстановяването на мъртвите кожни клетки. Колагенът се отделя от различни клетки, но главно това са клетките на съединителната тъкан. Синтезът на колаген започва да намалява след 40-те, като намаляването е съществено при жените след менопаузата.

Колагенът се резорбира, разгражда се и се усвоява от организма. Той има няколко медицнски приложения, като произходът му мзоже да бъде от хора, говеда, свине или овце.

Предлагаме телешки колаген на прах в опаковка от 150 г като хранителна добавка, произход Германия. Както вече беше споменато колагенът, като важна структурна единица на съединителната тъкан, има ключово значение за редица органи и системи в човешкия организъм. Хидролизираният колаген се отличава със своето ниско молекулно тегло, което е предпоставка за оптималното му усвояване. Бързата абсорбция и отличителният аминокиселинен състав на този колаген оказват положително влияние на голям брой метаболитни процеси. Намаляването на производството на колаген се отразява на способността на тялото да възстановява съединителната тъкан - компонент на чревната мукоза, костите, сухожилията, хрущялите, кожата, косата, ноктите и др. Допълнителният прием на колаген благоприятства поддържането на здравословното състояние на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Хидролизираният колаген е същият, който естествено се намира в кожата, косата и костите. Подпомага растежа на клетките, които произвеждат синовиална течност - лубрикантът на костите.

Аминокиселинен състав мг в 10 г колаген (препоръчителна дневна доза):

Глицин2250 Пролин1290 Хидроксипролин1190
Глутаминова киселина1000 Аланин880 Аргинин660
Аспаргинова киселина570 Лизин360 Серин330
Левцин270 Валин250 Фенилаланин200
Треонин190 Хидроксилизин160 Изолевцин160
Хистидин90 Метионин80 Тирозин70
  • Колагенът е отговорен за здравословното състояние на лигавицата и чревния тракт.
  • Анти-ейдж ефект. Хидролизираният колаген благоприятства за нормалната стегнатост и еластичност на кожата. За това са отговорни аминокиселините глицин, пролин, аланин и хидроксипролин, които преобладават в този колаген и са доказано отговорни за поддържането на младежки вид и гладка кожа.
  • Спомага за поддържане на нормално телесно тегло. Колагеновите пептиди, консумирани по време на закуска са 40% по-засищащи от останалите - суроватъчен или соев протеин. Освен това довеждат до 20% намаляване на прием на храна на обяд.
  • Аминокиселините в състава на колагена, и по-специално глутаминовата киселина, благоприятстват нормалната мозъчна функция, а следователно и добрия сън, паметта и концентрацията.
  • Колагенът благоприятства нормалното състояние и функционалност на ставите.

Приема се по 10 гр (6 мер.л.), сутрин на гладно, разтворени в чаша вода.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.