Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Храни от манастир "Благовещение"

Манастир "Благовещение" се намира около с. Копиловци, близо до Кюстендил.

Монасите обработват земята около манастира, като отглеждат плодове и зеленчуци. Използват естествени торове и препарати за био земеделие.

Предлагаме краве, овче и смес кисело мляко, които получаваме от собствена мандра на манастира. Мандрата се намира в село Жабляно, където е стария манастир, предишния дом на монасите.

Манастира има развъдник за сьомгова пъстърва, която предлагаме в магазина прясна всеки петък.

От манастира предлагаме и:
пастет от пъстърва
хайвер от пъстърва
мариновано филе от пъстърва
пушено и вакуумирано филе от пъстърва.

Манастирът произвежда и чист, планински мед. Пчелите се отглеждат в планински условия в Конявската планина, далече от промишлени зони и градове. Естествената храна на пчелите е планински билки и акации, затова медът е чист и с естествени хранителни и лечебни свойства.

В манастирът се произвеждат различни сладка, от които ние предлагаме сладко от диви ягоди, смокини, бели череши, червени и черни боровинки.

Предлагаме и манастирска лютеницата, приготвена по домашна рецепта. Тя съдържа червени чушки, домати и моркови. Вари се от монасите на манастир „Благовещение“ по стария начин – на огън, накладен с дърва.

От манастира предлагаме и готвен боб в буркан.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.