Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Какови зърна

Растение какао

Какаовите зърна са семената от плода на какаовото дърво. Ботанически, какаовите зърна в действителност са ядки. Те имат вкуса на натурален шоколад, защото натуралния шоколад се прави от какаови зърна.

Каковите зърна съдържат големи количества магнезий, който усилва сърдечния мускул. Този минерал разрежда кръвта, с което се намалява кръвното налягане и подпомага работата на сърцето. Суровите какаови зърна съдържат високи количества флавоноли, които са природни антиоксиданти. Съдържанието на тези антиоксиданти е 10 г на 100 г сурови какаови зърна. Това прави какаото най-богатия източник на антиоксиданти от всички храни.

Какаото е богат източник на серотонин, допамин и фенилетиламин, добре известни на науката невротрансмитери, които спомагат за облекчаване на депресията и влияят върху доброто самочувствие. Какаото съдържа инхибиторите на моноаминооксидазата (МАО-инхибиторите), които влияят положително на ностроението защото спомагат за по-дългото задържане на серотонина и допамина в кръвта. Колкото повече серотонин и допамин произвежда нашето тяло, толкова сме по-радостни, по-положителн и по-еуфорични. Какаото съдържа и анандамин, който е известен още като "химикал на блаженството", тъй като мозъка отделя анандамид, когато се чувстваме щастливи.

Плодове и зърна на какаото

Какаото съдържа и витамини от група В, които са свързани със здравословното състояние на мозъка. Съдържа и значителни количества от амино киселината триптофан, която е една от незаменимите аминокиселини за човека, но човешкото тяло не го произвежда. Триптофанът трябва да се доставя чрез храната или хранителни добавки. Хроничният недостиг на триптофан води до влошаване на настроението, паметта и повишаване на агресията. Според медицински изследвания появата на диабет също е свързана с недостига на триптофан.

Каковите зърна са със силен горчив шоколадов вкус. Могат да се консумират цели и смесени с пчелен мед. Могат да се смелят с кафемелачка и да се консумират като се добавят към шейкове или да се смесят с годжи бери и стафиди. Препоръчваната дневна доза е от 5 до 20 цели зърна или до 20 г смлени зърна. Каковото масло се добива чрез студено пресоване на какови зърна и освен за производството на шоколад може да се прилага и като много добър овлажнител за кожата.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.