Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Кленов сироп

Кленовият сироп е популярен 100% натурален подсладител, който е с по-висока хранителна стойност и по-здравословен от захарта. Той се приготвя от захарна течност, която циркулира в кленовите дървета. Консумира се от столетия в Северна Америка още от времето на индианците. В настоящият момент повече от 80% от доставките по света на кленов сироп са от производители в Канада.

Предлагат се няколко вида кленов сироп, които се различават по цвета. Основно се дели на градус А и градус D. Градус А, от своя страна, се дели на светло кехлибарен, средно кехлибарен и тъмно кехлибарен. Градус D е най-тъмния от всички.

Колкото е по-тъмен сиропа, толкова по-силен е аромата на кленово дърво. Тъмните видове се използват за приготвяне на различни ястия. Светлите се използват за директна консумация като подсладител. Когато се купува кленов сироп е добре да се убедите, че взимате истински сироп, а не просто ароматизиран сироп от рафинирана захар или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Основното, по което кленовият сироп се различава от рафинираната захар е факта, че съдържа минерални вещества и антиоксиданти. В 100 г кленов сироп се съдържа следното количество от препоръчваната дневна доза: Калций – 7%; Калий – 6%; Желязо – 7%; Цинк – 28%; Манган – 165%. Въпреки съдържанието на минерали трябва да не се забравя, че кленовия сироп съдържа и много захар, около 67%. Затова не трябва да се набавят необходимите количества от тези минерали като се консумират големи количества от кленовия сироп. За да се намали консумацията на рафинирана захар за подсладител се използва кленов сироп. Гликемичен индекс (скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма) за кленовия сироп е около 54, а на рафинираната захар е около 65. Захарта наистина може да бъде опасна. Когато се консумира в излишък води до здравни проблеми, които включват затлъстяване, диабет от тип 2 и заболявания на сърдечно-съдовата система. Кленовият сироп повишава кръвната захар по-бавно от рафинираната захар. Окислителните увреждания се считат за една от причините за стареене на организма и проявяването на редица заболявания. Те са предизвикани от нежелани хиични реакции, включващи свободни радикали. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и намаляват окислителните увреждания, с което се намалява риска от някои заболявания. Изследванията показват, че кленовият сироп е добър източник на антиоксиданти. По-тъмните видове (като градус D) съдържа повече от тези полезни антиоксиданти. Както беше вече споменато за случая с минералите, общото количество на антиоксидантите е сравнително ниско по отношение на съдържанието на големи количества захар. И за двата случая, както се казва, консумирайте с мярка. Кленовият сироп, сравнен с рафинираната захар е просто по-малкото зло.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.