Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Коприва

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Коприва

Корените на копривата се използват при уринарни проблеми, които са свързани с увеличена простата (доброкачествена простатна хиперплазия). Към тези проблеми могат да бъдат добавени нощно уриниране, прекалено често уриниране, болезнено уриниране, неспособност за уриниране и проблеми с пикочен мехур. Корените на копривата се използват и при ставни заболявания. Имат диуретично и кръвоспиращо действие.

Надземните части на копривата се използват едновременно с големи количества течности при така наречената „иригационна терапия“ при възпаление на пикочните пътища и нефролитиаза (камъни в бъбреците). Използват се също и при алергии, сенна хрема, остеоартрит (остеоартроза, артроза или дегенеративна ставна болест), вътрешно кървене (включително кървене на матката, кръвотечение от носа, и кървене на червата).

Листата и стеблата на копривата също се използват за профилактика на анемия, лошо кръвообращение, увеличен далак, диабет и други ендокринни смущения, стомашникиселини, диария и дизентерия, астма, белодробна конгестия, обрив, екзема. Също така се използват за превенция на признаците на стареене, пречистване на кръвта, зарастване на рани и за общо тонизиране.

Пасирани стебла и листа от коприва се налагат при мускулни болки, трудно зарастващи рани, мазна коса и алопеция.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.