Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Меласа - захарна тръстика

Меласа от захарна тръстика

Меласата е тъмен гъст сироп, който е остатъчен продукт при производството на захар от захарна тръстика или захарно цвекло. Различните видове меласа се различават по цвят, сладост и хранителна стойност. Тези характеристики зависят от зрелостта на суровината, количеството на извлечената захар и метода на обработка. Относителоното тегло на меласата е 1,4.

Преди приготвянето на меласа от захарна тръстика листата се отстраняват от стеблата. Сокът обикновено се извлича чрез нарязане, раздробяване и пресоване на стеблата. Извлеченият сок се вари за да се концентрира и предизвика кристализация на захарта. Получава се първичен сироп с висока съдържание на захар и светла меласа, която е с най-светъл цвят, най-високо съдържание на захар и най-нисък вискозитет. При второто варене се получава тъмна меласа, която е с по-тъмен цвят и съдържа по-малко захар. При третото варене на сиропа се получава черна меласа, която се характеризира със силен аромат и по-горчив и пикантен вкус. Основното съдържание на захароза е кристализирало и отделено. Хранителната стойност на меласта от захарна тръстика се определя от остатъчната захар в нея. За разлика от рафинираната захар, в меласата има следи от витамини и значително количество от някои минерали. Тя е особено ценена заради високото съдържание на желязо, калций, калий и магнезий. Количеството на тези вещества зависи от сорта на суровината и процеса на преработка. Меласата е един от най-здравословните подсладители. Поради високото съдържание на полезни вещества, тя може да се консумира при анемия. Една лъжица меласа на ден, може да осигури на организма необходимото количество желязо. Освен желязо, меласата помага за набавянето на необходимото за здравината на костите количество калций. Меласата от захарна тръстика се предлага като хранителна добавка и се използва в пекарната промишленост. Не прекалявайте с консумацията на меласа, защото все пак съдържа захар и трябва да се консумира в умерени количества.

Меласа от захарна тръстика

Меласата произведена от захарно цвекло се различава от тази, произведена от захарна тръстока. Единствено сиропа, който остава след последната кристализация на захарта се нарича меласа. Междинните продукти се рециклират за максимално извличане на захар. Съдържанието на захар в меласата от захарно цвекло е 50 тегловни процента, предимно захароза, но съдържа също глюкоза и фруктоза. Съдържа и много минерали като калций, калий, оксалати и хлориди. Съдържа също триметилглицин и тризахарозата рафиноза (галактоза, гликоза и фруктоза).

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.