Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Глухарче

Общо прието е глухарчето да се счита за плевел, но от древни времена се използва с терапевтична цел в народната медицина. Многогодишното растение от рода Taraxacum Officinale е широко разпространено в зоните с умерен климат в Северното полукълбо. От древни времена се използва с лечебна цел за третиране на различни заболявания като затруднено храносмилане (диспепсия), киселини в стомаха, болки в далака и черния дроб, хепатит и анорексия. Освен това се използва за облекчаване на състоянието при диабет, уринарни проблеми, акне, рак и анемия. Помага и за заздравяване на костите, кожата и подпомага диетите за намаляване на теглото. Редица международни институции потвърждават тези качества на глухарчето в техните изследвания. Използването на глухарчето в медицината се дължи и на богатото съдържание на витамин А и С, желязо, калций и свойствата на детоксикатор.

Глухарчето е с богато съдържание на калцийу който е важен за растежа и здравината на костите. Съдържанието на антиоксиданти, витамин С и мощния биофлавоноид Лутеолин предпазват костите от увреждането на костите при напреднала възраст.

Антиоксидантите, витамин С и Лутеолина подпомагат нормалната работа на черния дроб и го предпазват от стареене. Глухарчето спомага правилната обмяна на жлъчен сок, стимулира черния дроб и подобрява храносмилането. Това намалява риска от запек и още по-сериозни стомашно-чревни проблеми. Глухарчето е много полезно както за черния дроб, така и за жлъчката. Подобрява функционирането им, предпазва ги от вредното влияние на оксиданти и инфекции и регулира секрецията на двата органа.

Сокът от глухарче спомага генерирането на инсулин от панкреаса, с което нивото на кръвната захар се понижава. Тъй като глухарчето е природен диуретик спомага отделянето на излишната захар от организма. Диабетиците са предразположени и към бъбречни проблеми, диуретичните свойства на глухарчето спомагат за отстраняване на отлаганите в бъбреците захари.

Сокът на глухарчето е полезен за кожата при заболявания, причинени от микробни и гъбични инфекции. Сокът е силно алкален с изразени бактерициден, инсектицидни и фунгицидни свойства. При използването на този сок трябва да се избягва контакт с очите. Може да се използва за третиране на сърбежи, екземи и други кожни заболявания, без риск от странични ефекти или хормонални смущения.

Глухарчето е добър детоксикатор, диуретик, стимулатор и антиоксидант. Тези негови свойства спомагат лечението на акне. По време на хормоналните промени при подрастващите, потните жлези отделят повече мазнини, които блокират порите с което се затруднява изхвърлянето на токсините от организма. Това води до появата на акне. Положението се влошава от инфектирането на засегнатите места. Сокът от глухарче спомага за регулиране на хормоналната секреция, увеличава потенето, разширява порите и инхибира инфекцията. В 20 г пресен корен се съдържат витамини А и К съответно по 41 и 195 процента от препоръчваната дневна доза.

Корените на глухарчето е добре да се събират от късна есен до ранна пролет. Растението е в латентно състояние и в корена се съхранява енергия. За медицински цели е най-добре да се събира през късна есен. Това се дължи на факта, че съдържанието на инулин (полимер на фруктозата - неразтворими фибри) е по-високо, а на фруктоза по-ниско. Мръзненето през зимата преобразува инолина във фруктоза, което прави пролетните копени по-добри на вкус. Те са по-малко горчиви, като трябва да се изкопаят преди цъфтежа на растението. Пролетните корени съдържат повече тараксацин, който стимулира секретирането на жлъчен сок от черния дроб.

Корените на глухарчето могат да се използват пресни или за продължително съхранение се изсушават. Преди изсушаване корените се нарязват на тънки ивици за да се изсушат равномерно и да се намали времето на сушене. Сушенето не трябва да се извършва при температура над 35oC. Нарязаните корени се разстилат в проветриво, сухо място, като сушенето продължава до 14 дни докато станат чупливи. Срокът на съхранение на сушените корени е около година.

За да се екстрахират полезните вещества от корените е необходимо да се направи отвара или тинктура. За да се направи отвара 15 г изсушени или 30 г пресни корени се заливат с 250 мл кипнала вода вода. След това се оставят да къкрят на тих огън за 20 минути. Така получената отвара се прецежда и се пие на глътки през целия ден. Друг начин е 15 г изсушени корени да се накиснат за 8 часа в 250 мл вода, прецеждат се се пие на глътки през целия ден.

ВНИМАНИЕ: Корените на глухарчето НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ при раздразнителен или възпалени стомах или черва.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.