Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Сироп - агаве

Сироп от агаве

Сиропът от агаве е подсладител, който промишлено се произвежда от няколко вида агаве, като най-разпространените представители са Agave tequilana (синьо агаве) и Agave salmiana. Агаве са големи, бодливи растения, които приличат на кактуси по форма и разпространение, но всъщност са растения със сочни стебла и листа, подобни на алое вера.

Извлечен от същите растения от които се прави и мексиканската текила, сиропа от агаве прилича на мед, но с вискозитета на сироп и с по-богат аромат.

Произвежда се основно в четири вида – лек, кехлибарен, тъмен и нектар. Лекият сироп от агаве има почти неутрален вкус и затова се използва при пригтотвянето на блюда и напитки с деликатен вкус. Кехлибареният сироп от агаве има карамелен вкус със средна интензивност и се използва за блюда и напитки с по-натрапчив вкус. Тъмният сироп от агаве има силен карамелен вкус и придава характерен вкус на блюдата като десерти, птици, месо и морски дарове. Кехлибареният и тъмният сироп от агаве се използват директно за подслаждане на ястия като палачинки, вафли и препечени филийки. Нектарът от агаве притежава мек до неутрален вкус. Той се произвежда с технология при ниски температури до 48oC, която запазва естествените ензими. Поради факта, че сиропът от агаве е от 1,4 до 1,6 пъти по-сладък от захарта може да се използва в по-малки количества за подслаждане. Служи и като заместител на меда и захарта при кулинарна употреба. В кулинарията се използва и като веган, алтернатива на меда за тези, които са избрали да изключат животинските продукти от храненето. Сиропа от агаве бързо се разтваря и може да се използва като подсладител за студени напитки.

Сироп от агавеСиропът от агаве съдържа предимно фруктоза 47-56% и гликоза 16-20%. Тъмният сироп от агаве не е филтриран и затова съдържа по-високи количества от минералите на самото растение. Въздействието на сиропа от агаве върху кръвната захар е сравнимо с това на фруктозата, която има много по-нисък гликемичен индекс и гликемично натоварване от това на рафинираната захар. Обаче, консумирането на големи количества фруктоза може да бъде вредно. Може да предизвика нарушаване абсорбцията на фруктоза, да предизвика метаболитен синдром, излишък на триглицериди, намален глюкозен толеранс, излишък от инсулин в кръвния поток и ускорено образуване на пикочна киселина. При прекалена консумация на сироп от агаве поради високите нива на фруктоза инсулинът не може да изпълни пълноценно функциите си за регулиране нивата на кръвната захар, нивото на триглицеридите се повишава, което води до риск от сърдечни проблеми. Затова, консумацията на сироп от агаве е полезна само когато е в границите на позволеното.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.