Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Слънчогледово семе

Цвят на слънчоглед

Ядките на слънчогледовото семе са източник на енергия, хранителни и минерални вещества, антиоксиданти и витамини. По-голямата част от калориите, които се съдържат в тези ядки от мастните киселини, като полиненаситената линоленова мастна киселина е повече от 50% от тяхното съдържание. Имат високо съдържание на олеинова мононенаситена киселина, която понижава лошия и повишава добрия холестерол в кръвта. Като повечето семена са добар източник на протеини с висококачественни амино киселини като триптофан, която е важна за растежа на децата.

Освен това, ядките на слънчогледовото семе съдържат здравословните поли-фенолни съединения хлорогенна, хининова и кафеена киселини. Тези съединения са естествени антиоксиданти, които спомагат за отстраняването на опасните оксидантни молекули от организма. Хлорогенната киселина спомага и за намаляването на нивото на кръвната захар като ограничава разграждането на гликогена в черния дроб.

Ядките на слънчогледовото семе се богат източник на витамин Е, който е мощен липидно разтворим антиоксидант, който е необходим за запазване целостта на клетъчната мембрана на лигавицата и кожата, като ги защитава от вредните свободни радикали. Те са качествен източник на витамините от групата В-комплекс като ниацин, фолиева и пантотенова киселини, тиамин, пироксидин и рибофлавин. Фолиевата киселина е много важна за синтеза на нуклеинова киселина. Ниацинът спомага намаляването на лошия холестерол в кръвта. Подобрява активността на гама-аминомаслена киселена (GABA) в мозъка, което от своя страна намалява състоянието на тревожност и неврозата.

Ядките на слънчогледовото семе са невероятно богат източник на важни минерални вещества като калций, желязо, мед, манган, магнезий, цинк и селен. Повечето от тези вещества играят жизненоважна роля за минерализацията на костите, възпроизводството на червени кръвни телца, секрецията на ензими, произвеждането на хормони, както и при регулиране на действието на сърдечния и скелетните мускули. Около 100 г ядки от слънчогледово семе на ден снабдяват организма с препоръчваните количества на фенолни антиоксиданти, минерални вещества, витамини и протеин.

Слънчоглед

В 100 г ядките на слънчогледово семе се съдържат: 580 ккал; 20 г въглехидрати; 21 г протеини; 51 г мазнини; 9 г хранителни фибри.

Основно съдържание на минерали в 100 г ядките на слънчогледово семе: Калий – 640 мг; Натрий – 9 мг; Калций – 78 мг; Фосфор – 660 мг; Магнезий – 320 мг; Желязо – 5 мг; Селен – 53 мкг; Цинк – 5 мг; Манган – 1,95 мг; Мед – 1,8 мг

Основно съдържание на витамини в 100 г ядките на слънчогледово семе: В1 (тиамин) – 1,48 мг; В2 (рибовлавин) – 0,355 мг; В3 (ниацин) – 8,3 мг; В9 (фолиева киселина) – 227 мкг; В5 (пантотенова киселина) – 1,13 мг; В6 (пиридоксин) – 1,34 мг; С – 1,4 мг; А – 50 IU; Е – 35 мг.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.