Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Стевия

Стевия

Стевия е подсладител и заместител на рафинираната захар, получавана от листата на растения от рода Stevia. Вкусът на стевията се появява след време и се задържа по-дълго от захарта, като при високи концентрации може да оставя горчив привкус. Гликозидният екстракт от стевия е около 300 пъти по-сладък от захарта, заради което се явява като подсладител с ниско съдържание на въглехидрати. Гликозидите са молекули, които съдържат глюкоза и други субстанции, които не са захар.

Стевията оказва незначително въздействие върху кръвната гликоза и за това се препоръчва за употреба от хора, които са на диета с ограничено приемане на въглехидрати. В храносмилателния тракт подсладителят се метаболизира в стевиосид, който се разлага на гликоза и стевиол. Гликозата, получена при този процес се усвоява от чревните бактерии и не се абсорбира в кръвния поток. Стевиолът не се усвоява и се изхвърля от организма.

През седемдесетте години на миналия век беше забранено използването на подсладители като цикламат и захарин за това, че са канцерогенни. Първо в Япония се разработва кристалната и течната форма на подсладител от листата на стевия. Стевията се използва за подсладител в кулинарията, безалкохолните напитки и топлите напитки.

Стевиолът не е мутагенен при дозите, които се употребяват от хората, като проучванията не са установили здравни проблеми. Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) оценява гликозида стевиол като подсладител, като дневната доза е 4 мг на кг телесно тегло. През ноември 2011 Европейската комисия позволява използването на гликозида стевиол като хранителна добавка и определя нивата за максимално използване в храните и напитките.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.