Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Палмова захар

Кокосова захар

Палмовата захар се приготвя като провило от финиковата палма Palmyra palm. Говорейки за палмова захар обикновено се използват две взаимозаменяеми понятия – палмова захар и кокосова захар. Тези продукти се произвеждат по аналогичен начин, но от различни ботанически видове палми и имат леко различие в химическия състав. Палмовата захар се произвежда чрез източване на сока от съцветието на дървото.

Кокосова захар

След това, получения сок се вари до състояние на сироп. Сиропът се оставя да кристализира в различни форми и размери. Понякога сокът се изсушава на въздух за да се запазят максимално неговите полезни качества. Палмовата захар е богата на хранителни вещества. Тя е подсладител с ниско гликемичен индекс, напълно естествена и нерафинирана, като на вкус и разтворимост е близка до рафинираната захар. Естественият и цвят е кафяв и е богата на редица важни витамини, минерали и хранителни растителни съединения (фитонутриенти). По-важните от тях са калий, цинк, желязо и витамините B1, B2, B3 и B6. Палмовата захар има калорична стойност като всеки въглехидрат, но поради ниския си гликемичен индекс калориите и се абсорбират в кръвния поток със значително по-ниска скорост от рафинираната захар.

С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати.

Таханът е паста, която е направена от белени и небелени смлени сусамови семена.

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Urtica Dioica, често наричана обикновена коприва или жилеща коприва, е тревисто многогодишно цъфтящо растение. Като лечебно средство се използват корените и надземните части на растението.

Лютата чушка има силен аромат и вкус, вариращ от сладникав до изгарящо лют.