Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Киселинно-алкален баланс в организма

Таблица с pH стойности на някои продукти

pH до 3 Газирана вода, енергийни напитки, кола, спрайт и други газирани напитки
pH до 4Пуканки, крема сирене, айрян, макаронени изделия, свинско, бира, вино, кисели краставички, шоколад, печени ядки, оцет, подсладители и др.
pH до 5Кафе, подсладени плодови сокове, шам-фъстък, говеждо, бял хляб, фъстъци, жито, скариди, яйца.
pH до 6Повечето зърнени, риба, чай, готвени бобови, готвен спанак, соево мляко, кокосов орех, кафяв ориз, овес, дроб, сьомга.
pH до 7Неутрално pH - Болшинството питейна и изворна вода, морска вода, речна вода.
pH до 8Ябълки, бадеми, царевица, гъби, ряпа, соя, праскови, сладки чушки, репички, ананас, череши, кайсии, ягоди, банани, сливи, фурми, лук.
pH до 9Сушени сливи, авокадо, зелен чай, маруля, грах, сладки картофи, патладжан, зелен фасул, цвекло, черни боровинки, круши, грозде, киви, пъпеш, мандарини, смокини, манго, папая, домати, грейпфрут.
pH до 10Спанак, броколи, артишок, брюкселско зеле, зеле, карфиол, моркови, краставици, лимони, морски водорасли, аспержи, целина.

Водородният показател pH, (на български е прието да се произнася като пе ха) е измерител за киселинността или алкалността на даден воден разтвор. Скалата на pH е с обхват от 0 до 14. Стойността pH 7 е неутрална, нито кисела, нито алкална. Такава стойност има чистата вода. Стойностите под 7 са киселинни, а тези над 7 алкални. Две съседни стойности се различават 10 пъти. Например pH 4 е 10 пъти по-киселинно от pH 5 и 100 пъти по-киселинно от pH 6. Същото важи и за стойностите над 7. Плаката по зъбите е с pH 4, затова разяжда емайла. За стойностите на pH за някои общоизвестни напитки можете да направите справка ТУК

Кръвта в нашия организъм трябва да поддържа pH между 7.35 и 7.45 за да могат клетъчните процеси да функционират правилно. Стойности на кръвното pH под 7.35 се считат за повишена киселинност, която може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Калциевият фосфот е важна съставна част от нашите кости и зъби. При консумация на напитки с ниско pH от костите се извлича калциев фосфот за да ги неутрализира. С течение на времето, с прекомерно консумиране на киселинни напитки (като колата - pH между 2.5 и 2.7), калцият от костите и зъбите може да бъде изчерпан, като поддържането на ниско pH нанася поражения и на храносмилателната система.

Стойността на pH оказва силно влияние на здравето и имунитета. За нормалното функциониране на вътрешните органи в организма pH трябва да е с алкална стойност в обхвата от 7 до 9. Необходимите антиоксиданти си набавяме чрез определени храни като пресни плодове и зеленчуци, които защитават клетките от стрес, преждевременно стареене и смърт. Прекалената консумация на месо, млечни продукти, алкохол, газирани напитки, кафе и други води до повишена киселинност на организма, което причинява редица заболявания. Средната стойност на pH на кръвта при здравите хора е 7.42. Тези стойности зависят от начина на хранене и външните фактори - нездравословна храна, вредни напитки, пушене и стрес.

Разбира се, че не е възможно да спазваме строга диета, но можем да започнем с подбора на храните и напитките, които консумираме. Това значително ще подобри здравословното ни състояние. Невъзможно е да се изключат напълно продуктите с кисело pH, но трябва да се спазва определен баланс между двете. Най-добрата храна са пресните зеленчуци, плодове, кълнове, които не са обработени топлинно. Най-добрата напитка е йонизираната алкална вода.

Човешкото тяло се състои от 70% вода, която се съдържа в различните течности в организма. За човек, който тежи около 80-85 кг, в тялото му се съдържат приблизитнелно следните количества течности:

  • 5 литра кръв
  • 2 литра лимфа
  • 2.5 литра стомашен сок
  • 3 литра секрети на тънките черва (чревен сок)
  • 20-25 литра клетъчна течност
  • 15-20 литра извън клетъчна течност

Основната съставка на тези телесни течности е водата. Ето защо, качеството, свойства и количеството на консумираната вода са важен фактор за нашето здраве и дълголетие. Затова, трябва да се консумира алкална вода, богата на кислород, но не и с ароматни и каквито и да е други добавки. Консумацията на 1.5 до 2.5 литра йонизирана алкална вода дневно подобрява здравето и лекува редица болести.

Въздействие на алкалната вода върху здравето и pH на организма

Нашето тяло регулира pH само в определени случаи - например pH на кръвта, което се поддържа в обхвата от 7.35 до 7.45. Нивото на pH в други органи се определя от храната и водата, които консумираме. Освен това, pH на кръвта се поддържа в безопасния диапазон не благодарение на консумацията на алкална вода, а за сметка на pH на тъканите и органите.

Стойността на pH на бъбреците се влияе от консумираната вода и храна, както и от метаболитните процеси. Постоянната консумация на храни и напитки с кисело pH (месо, месни продукти, млечни продукти, подсладени газирани напитки, алкохол, кафе и др) води до намаляване на pH в бъбреците, тъй като излишната киселинност се отстранява чрез урината. Колкото е по-ниско pH на урината, толкова повече се затруднява работата на бъбреците, което много често води до образуване на малки твърди кристални образувания в бъбреците, пикочните пътища и мехура. Крайният резултат е често срещаната бъбречно-каменна болест.

Черният дроб има леко алкално pH, върху което оказват влияние консумираната храна и напитки. Захарта и алкохола се разграждат в черния дроб, което води до повишаване на киселинността. Установено е, че алкалната вода подсилва действието на антиоксидантите в черния дроб, с което се постига по ефективно пречистване на кръвта.

Стомахът произвежда кисел стомашен сок само когато е необходимо. Стомашен сок не се отделя когато пием вода. Пиенето на отрицателно заредена алкална вода (pH над 7) на празен стомах повишава pH на организма до стойности от 5 до 6. Това води до лек антикиселинен ефект и повишаване на броя на полезните пробиотични бактерии. Повишаването на стомашното pH води до цялостното повишаване на стойностите на pH в организма, което е причина за подобряване на храносмилането и освобождаване от симптомите на диария.

Мастните тъкани имат кисело pH, защото в тях се отлага излишната киселинност. Това се случва когато организмът не може да отдели или неутрализира киселинността по друг начин. Поради тази причина киселото pH на организма води до затлъстяване. Намаляването на теглото при консумация на алкална вода се дължи на изхвърлянето от организма на излишните киселини, което води и до по-добрата работа на бъбреците.

Костите имат стабилно алкално pH, тъй като се състоят предимно от калций. Обаче, когато кръвта се нуждае от регулиране на pH, то необходимия за това калций се взема от костите. Изследванията показват, че консумацията на алкална вода намалява вероятността от поява на остеопороза.

Повишаването на нивото на pH в органите, които поддържат нивото на pH в кръвта, ще ги направи по-здрави и по-функционални. Консумирането на достатъчно количество алкална вода нормализира баланса на pH в тялото. Даже малкото повишаване на pH на урината води до значително подобряване на здравословното състояние.