Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Зърнени и пълнозърнени здравословни храни

Пълнозърнените и храните от зърнени култури намаляват риска за развиване на определени заболявания като сърдечни, ракови, диабет и дивертикулоза. Зърнените храни са основно хляб, зърнени култури и макаронени изделия.

Зърнените култури включват пшеница, ечемик, овес, ръж, царевица, ориз, просо и тритикале (изкуствен хибрид между пшеница и ръж). Пълнозърнестите храни включват пълнозърнести хлебчета, сухари и бисквити, "черен" хляб, пълнозърнести зърнени закуски, покълнало жито, кафяв ориз, булгур, киноа, кус-кус, пуканки и овесени ядки.

Зърната се състят от три основни части, както следва:
  • трици - външния слой на зърното (фибри, омега-3 мастни киселини, витамини и минерали, хранителни вещества)
  • хранителна тъкан - основната част на зърното (главно нишесте)
  • зародиш - най-малката част на зърното (витамин Е, фолиева киселина, тиамин, фосфор, магнезий).
  • Пълнозърнените храни съдържат всички три слоя на зърното. Те са източник на основните витамини, минерали и фитохимикали. Те имат ниско съдържание на наситени мастни киселини, като едновременно са източник на полиненаситени мастни киселини, включително и омега-3 линоленова киселина. В тях има високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри и устойчиво нишесте. Не съдържат холестерол и са отличен източник на въглехидрати и протеин. Те са съдържат витамини от група B, включително фолиева киселина. Снабдяват организва с необходимите минерали, като желязо, магнезий, мед, фосфор и цинк. За намаляване на нивата на холестерола в кръвта спомага съдържанието на антиоксиданти и фитохимикали.

    Когато зърннените култури се рафинират (например, за получаване на бяло брашно), триците и зародишите са отстраняват, като остава само нишестето. Този процес може да доведе до значителни загуби на фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали в крайния продукт. Пълнозърнените храни и зърнените култури съдържат много различни фитохимикали, които допринасят значителни ползи за здравето. Лигнаните намаляват риска от сърдечни заболявания и забавят или даже прекратяват развитието на ракови клетки. Фитиновата киселина снижава гликемичния индекс на храните, което е важно за болните от диабет. Също така предотвратява развитието на ракови клетки в дебелото черво. За намаляването на холестерола в кръвта спомагат сапонините, фитостеролите, скваленът, оризанолът и токотриенолите. Фенолни съединения осигуряват антиоксидантен ефект.