Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Ананас

Вкусният тропически плод ананас укрепва имунната система, дихателните пътища, спомага за по-добро храносмилане, усилва костната система, подтиска възпалителните процеси, лекува кашлица и настинки, спомага за намаляване на наднорменото тегло. Това се дължи на изобилието от хранителни вещества, витамини и минерали в ананаса. .

Лечентие на артрит

Едно от най-известните свойства на ананаса е неговата способност да намалява възпалението в ставите и мускулите, особено свързаните с инвалидизиращия артрит. В ананасът се съдържа рядко срещания ензим бромелаин, който участва в разкъсването на комплексните протеини, които съдържат различни небелтъчни фрагменти. Това оказва силно противо възпалително действие и намалява признаците и симптомите на артрита.

Укрепване на имунната система

В една порция от около 130 г пресен ананасов плод съдържа около 100% от необходимата дневна доза витамин С. Това го прави един от най-богатите и вкусни източници на асколбинова киселина. Витамин С намалява възможността за заболяване и укрепва имунната система. Това се постига чрез стимулиране активността на белите кръвни телца и въздействие като антиоксидант за намаляване на вредните последствия от действието на свободните радикали. Свободните радикали са страничен продукт от клетъчния метаболизъм, които могат да увредят различни органи и да нарушат някои функции, както и да доведат мутирането на здрави клетки в ракови.

Ускоряване заздравяването на рани

Една от често пренебрегваните ползи от витамин С е важната му роля при създаването на колаген. Колагенът е основен протеин в стените на кръвоносните съдове, кожата, органите и костите. Високото съдържание на витамин С в ананаса спомага за бързото зарастване на рани, като едновременно защитава тялото от инфекции.

Профилактика срещу рак

Консумацията на ананас се свързва с превенция на рак на устната кухина, гърлото и гърдите. Това се дължи на богатото съдържание на различни антиоксиданти, като витамин А, бета каротен, бромелаин, флавоноидни съединения и високото съдържание на манган. Манганът е важен кофактор за ензима супероксид дисмутаза, който е една от най-важните линии на ензимната антиоксидантна система за изхвърляне от организма на свободните радикали, причиняващи различни видове рак.

Подпомагане на храносмилането

Постоянната консумацията на ананас защитава организма от запек, диария, синдром на раздразнените черва, атеросклероза, съсирване на кръвта и високо кръвно налягане. Богатото съдържание на фибри в ананаса подпомага преминаването на храната през храносмилателната система с нормална скорост и стимулира отделянето на стомашен сок за нейното разграждане. Увеличава, също така обема на метаболтните отпадъци, което спомага за лечението на диария и синдрома на раздразнените черва. Освен това, бромелаинът, съдържащ се в ананаса стимулира усвояването на протеините, намалява раздразнението на червата, което лекува заболявания на храносмилателната система.

Лечение на кашлица и настинки

Ананасът е богат както на витамин С, така и на бромелаин. Затова консумацията на този плод предотвратява и лекува заболявания на дихателната система, като елиминира слузта ако вече имате такова заболяване.

Заздравяване на костната система

Въпреки, че ананасът не съдържа много калций, който повечето хора веднага свързват със здравината на костите, в плода се съдържа впечатляващо количество манган. Манганът също е важен за здравината на костите, техния растеж и възстановяване. В 200 г плод от ананас се съдържат окло 92% от дневната потребност от този минерал.

Подобряване здравето на устната кухина

Наред с антиоксидантите, които са защита срущу рак, плодът на ананаса притежава стягащи свойства, които заздравяват венците. Стягащите вещества предотвратяват загубата на зъби, окапване на косата, мускулна слабост и отпускане на кожата.

Подобряване на зрението

Консумацията на ананас води до подобряване на зрението и предотвратява свързани с напредналата възраст заболявания на очите. Дегенерацията на макулата засяга по-голямата част от възрастните хора, като бета-каротена в плода на ананаса може да забави този проблем със зрението.

Регулиране на кръвното налягане

Ананасът е ценен източник на редица минерали, като калия е един от тях. Недостигът на калий може да представлява опасност за здравето. Вазодилаторното действие (разширяване на кръвоносните съдове и повишаване притока на кръв към облаастите на кръвоснабдяване) на калия намалява напрежението и стреса в кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към различни части на тялото. При отпускане на кръвоносните съдове намалява кръвното налягане като не се препятства потока на кръвта. Това намалява акумулирането на плака в артериите и другите кръвоносни съдове, което от своя страна предпазва от атеросклероза, сърдечни и мозъчни удари.

Подобряване циркулацията на кръвта

Консумацията на ананас снабдява тялото и с мед, друг съществен минерал, който е необходим при редица ензимни реакции. Медта е необходима за образуването на червени кръвни телца. Големият брой червени кръвни телца увеличават подаването на кислород към различните органи, които работят при оптимални нива. Също така увеличават познавателната способност и предпазват от заболявания на нервната система като деменсия и Алцхаймер.

С какво трябва да се внимава

Ползите от консумацията на ананас са ясни от изреденото по-горе, но всяка храна или плод трябва да се приема в нормални количества. Ензимът бромелаин в ананаса предимно омекотява месото, което помага за усвояването на трудносмилаеми храни. При прекалена консумация на ананас устните, венците и езикът могат да станат чувствителни. Бромелаинът и витамин С се съдържат в големи количества в ананаса, като консумацията на много големи количества могат да предизвикат гадене, повръщане, диария и главоболие. Освен тва, бромелаинът стимулира менструацията, така че бременните жени трябва да не прекаляват с ананаса за да се избегне възможността за спонтанен аборт.

Направете справка за хранителните стойности на ананаса