Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Грейпфрут

Грепфрутът може да бъде с различен цвят - жълт, розов и червен. Вкусът на грепфрутът варира от сладък до горчив. Въпреки ниското съдържание на калории, грепфрутът съдържа цял набор от хранителни вещества. Той е добър източник на витамин А (ретинол), който играе важна роля за доброто състояние на имунната система и поддържането в добро състояние на очите и кожата. Съдържанието на витамин B9 (фолиева киселина) спомага развитието на плода при бременност. Витамин С (аскорбинова киселина) спомага за доброто здраве на кожага.

Изследвания показват, че консумацията на грейпфрут води до значителни ползи за здравето, включително намаляване на телесното тегло и риска от сърдечни заболявания. Съществуват доказателства, че консумацията на грейпфрут спомага за намаляване на телесното тегло. Проведено е дванадесет седмично изследване в Япония за въздействието на грейпфрута в сравнение с плацебо. Наблюдавано е значително намаление на теглото, както и на нивото на кръвната захар при изследваните, които консумирали половин грейпфрут преди всяко хранене. При изследване инвитро и върху хора с коронарна атеросклероза, червеният грейпфрут оказва положително въздейства на нивото на серумния триглицерид. Консумацията на грейпфрут преди хранене предизвиква ситост чрез водата и фибрите, които съдържа и намалява приемането на излишни калории.

Грепфрутът е ниско калоричен и съдържа значително количество фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Неговата консумация може да усили имунната система поради съдържанието на няколко витамина, които са познати с действие, предотвратяващо инфекциите. Най-вече се цени високото съдържание на витамин С (64% от необходимата дневна доза в един средно голям плод), който има антиоксидантни свойства за защита на клетките от вредни бактерии и вируси.

Инсулинът е важен хормон, който регулира редица процеси в организма. Инсулиновата резистентност е състояние на потиснат отговор на организма към действието на инсулина. Консумацията на грейпфрут помага за намаляване ва инсулиновата резистентност, с което се намалява риска за развитие на диабет от тип 2. Плодът съдържа хранителни вещества и антиоксиданти, които защитават сърцето от високо кръвно налягане и високи нива на холестерол. Освен това, съдъращата се в грейпфрута лимонена киселина намалява образуването на калциево-оксалатни камъни в бъбреците.

Високото съдържание на витамин С спомага за предотвратяване на образуването на свободни радикали, които предизвикват рак. Приемането на ликопен се свързва с намаляване на риска за рак на простата. Високото съдържание на вода и фибри спомага за предотвратяването на запек и здрав храносмилателен тракт.

Но, грепфрутът не е за всеки. При някои хора консумацията на плода или сока могат да доведат до взаимодействие с лекарства, които приемат. Консумацията на грепфрут или сок от грейпфрут може да окаже въздействие върху някои лекарства. В повечето случаи повишава нивото на лекарството в кръвта, което може да увеличи риска от появяването на странични ефекти или да промени въздействието на лекарството. Ако консумирате грейпфрут и Ви е предписано лекарство е необходимо да се консултирате с личния лекар или фармацефт.
Лекарствата, които най-вероятно си взаимодействат с грейпфрут включват следните:

  • Имуносупресори
  • Бензодиазепини
  • Повечето блокери на калциевите канали
  • Индинавир
  • Карбамазепин
  • Някои статини

Съдържание на някои вещества в 100 г пресен червен и розов грейпфрут за:

Хранително
вещество
Мерна
единица
Стойност
Вода g 88,06
Енергия kcal 42
Протеин g 0,77
Общи липиди g 0,14
Въглехидрати g 10,66
Фибри g 1,6
Захари g 6,89
Минерали Мерна
единица
Стойност
Калций Сa mg 22
Желязо Fe mg 0.08
Магнезий Mg mg 9
Фосфор P mg 18
Калий K mg 135
Натрий Na mg 0
Цинк Zn mg 0.07
Витамини Мерна
единица
Стойност
Витамин С mg 31.2
Витамин В1 mg 0.043
Витамин B2 mg 0.031
Витамин B3 mg 0.204
Витамин B6 mg 0.053
Витамин B9 mcg 13
Витамин A IU 1150
Витамин E mg 0.13

Използвана литература:

1. Nicola Shubrook "The health benefits of grapefruit" <https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-grapefruit> (11 февруари 2019)
2. "10 Science-Based Benefits of Grapefruit" <https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit> (11 февруари 2019)
3. Megan Ware. "Why is grapefruit so good for you?" 23 октомври 2017 <https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php> (11 февруари 2019)
4. The World's Healthiest. "FoodsGrapefruit" <http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=25> (11 февруари 2019)
5. NHS UK. Does grapefruit affect my medicine? <https://www.nhs.uk/common-health-questions/medicines/does-grapefruit-affect-my-medicine/> (11 февруари 2019)
6. Brianna Elliott. "10 Science-Based Benefits of Grapefruit" 18 февруари 2017 <https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit> (12 февруари 2019)
7. USDA, Agricultural Research Service, National Nutrient Database for Standard Reference Legacy Release. "Basic Report: 09112, Grapefruit, raw, pink and red, all areas" април 2018 <https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301123?manu=&fgcd=&ds=SR&q=Grapefruit,%20raw,%20pink%20and%20red,%20all%20areas> (12 февруари 2019)