Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Хималайска розова сол

Розовата хималайска сол се счита за най-полезна и най-чиста от всички други видове сол. Наред с кулинарните, хималайската сол притежава хранителни и терапевтични качества. Тя е по-здравословния вариант от трапезната сол. От хималайската сол могат да се получават ексфолианти за тялото и разтвори за вана. В действителност, консумирането на подходящата сол в подходящото количество е полезно за здравето. Розовата хималайска сол съдържа над 84 минерални вещества като калций, магнезий, калий, мед и желязо. Химически хималайската сол е натриев хлорид (NaCl), който се определя като минерална субстанция от изключителна важност за здравословното състояние на човека и животните. Солта играе важна роля за здравословното функциониране на клетките, нервите, храносмилането, абсорбирането на хранителни вещества и изхвърляне на отпадъчните продукти.

Розовата хималайска сол е много по-здравословен избор в сравнение с готварската сол. Истинската, високо качествена розова хималайска сол е една от най-чистата сол, която може да се намери. Готварската сол е подлагана на сериозна преработка, в която се елиминират минералните вещества. Продаваната готварска сол обикновено е със съдържание на 98 до 99.9 процента натриев хлорид. Високо качествената, нерафинирана хималайска сол съдържа само 87 процента натриев хлорид. След рафинирането на готварската сол в нея остава само натрий, като освен това се йодира и се добавят често опасни за здравето емулгатори като добавката Е 535 (натриев фероцианид). Повечето видове готварска сол е подложена на избелване и съдържат деривативи на алуминия и други съставки, които са изключително токсични за човешкия организъм.

Ползите от консумация на Хималайска сол

Изследванията на белия дроб показват, че солта оказва антибактериално и противовъзпалително действие, прочиства от слуз, отстранява патогените като полените във въздуха и намалява свръхчувствителността на имунната система. Потърсете в Google "инхалации с хималайска сол" и ще излезнат хиляди резултати. Инхалациите с хималайска сол са особено полезни при астма, бронхит, възпаления на синусите и ушите. Прилагат се също за предпазване от остри, хронични и специфични заболявания на горните и долните дихателни пътища. Добър детоксикиращ ефект може да се постигне в пълна вана с разтворена от 0.5 до 1 кг хималайска сол. Тази процедура стимулира кръвообръщението, подпомага регенерацията на клетките, хидратира и детоксикира кожата.

Бащата на модерната медицина Хипократе е казал, че всички болести започват от червата. Cиндpoмът нa пpoпycĸливите чepвa e cъcтoяниe, пpи ĸoeтo ce yвeличaвa пpoпycĸливocттa нa чpeвнaтa лигaвицa ĸъм гoлeми xpaнитeлни мoлeĸyли (мaĸpoмoлeĸyли), aнтигeни и тoĸcини, ĸoитo мoгaт дa дoвeдaт дo възпaлитeлни и дeгeнepaтивни пpoцecи в чpeвнaтa лигaвицa. Пpи здpaвитe xopa тънĸитe чepвa дeйcтвaт ĸaтo cвoeoбpaзнo cитo, ĸoeтo пoзвoлявa caмo нa xpaнитeлнитe вeщecтвa дa влязaт в ĸpъвния пoтoĸ, a вcичĸи oтпaдни вeщecтвa, гoлeми мoлeĸyли, тoĸcини и виpycи дa нe пpeминaт. Все повече хора са засегнати от неправилното хранене, хроничния стрес, приемането на много токсини и бактериален дисбаланс, което превръща синдpoма нa пpoпycĸливите чepвa в епидемия. На помощ идва хималайската сол, която разтворена в чиста вода ефективно детоксикира организма и пречиства дебелото черво. Самата сол е необходима за осъществяването на много биохимични процеси като функционирането на надбъбречната и щитовидната жлези, стабилността на клетъчните стени, контракцията на мускулите, абсорбирането на хранителните вещества, стимулирането на нервната система и регулиране на водния баланс.

Промиването със солена вода е най-ефективно когато се прави сутрин на празен стомах. Разтворът се приготвя като в един литър чиста подгрята, но не вряла вода (разтварянето на солта е ендотермичен процес) се разтворят 2 чаени лъжички чиста хималайска сол. В никакъв случай да не се използва йодирана готварска сол. Първо, напълно се разтваря хималайската сол в топлата вода и след това се добавя сока на 1 лимон. Тази смес трябва да се изпие възможно най-бързо, за не повече от 5 минути. След това легнете на страна и масажирайте стомаха си за около 15 минути. Повторете същото като се обърнете. Тази процедура правете в почивен ден, защото може да се наложи да посетите тоалетната няколко пъти. След тази процедура преминете към здравословно хранене.

Твърди се, че хималайската сол спомага за по-добър и пълноценен сън поради това, че съдържа минерали. Трудно е да се повярва, но консумирането на препоръчваните дози хималайска сол (2-3 г дневно) с храненето подпомага естествения и здрав сън.

Накрая да споменем някои допълнителни ползи от консумацията на хималайска сол:

  • Регулиране на водните нива в организма за правилното му функциониране;
  • Забавяне на стареенето;
  • Поддържане на здравословни нива на кръвната захар;
  • Подпомагане създаването на клетъчна енергия;
  • Намаляване на крампите;
  • Подобряване на абсорбцията на хранителни вещества;
  • Подпомагане здравината на кръвоносните съдове;
  • Подобряване на здравословното състояние на синусите;
  • Подобряване здравето на костната система;
  • Подпомагане здравословното състояние на бъбреците и пикочния мехур.

Хималайската сол трябва да се съхранява в херметичен съд, на хладно и сухо място за да се запазят нейните качества. Добре е розовата хималайска сол да е с произход от Пакистан, където се намират единствените източници на истинска хималайска сол. Избягвайте солта, която се продава на ниска цена. Това означава, че солта е извлечена близо до повърхността, а не от дълбочинните мини, където е значително по-чиста.