Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Манго

В продължение на десетилетия мангото се използва за регулеране на стомаха, защото съдържа определени ензими, които спомагат храносмилането. Мангото е богато на фибри, като неговата редовна консумация може да предотврати появявата на запек, хемороиди и спастичен колит. Високото съдържание на калий в мангото възстановява загубите му при наличието на постоянен стрес. Съдържанието на наситени мазнини, холестерол и натрий в мангото е ниско. Съдържат се високи стойности на витамини В1, В2, В3, В5, В6, А, С, Е, К, фолиева киселина.

Изобилието на витамин В6 е от жизнено значение за подобряване на мозъчната дейност. Този витамин спомага отделянето на основните невротрансмитери, които осигуряват здрав мозък и ефективно функционираща нервна система. Глутаминовата неесенциална киселина, съдържаща се в мангото е важен невротрансмитер, който подобрява концентрацията и паметта. В мангото се съдържат големи количества витамини А и С, които спомагат за производството на колаген в тялото. Колагенът защитава кръвоносните съдове и съединителните тъкани, с което се забавя процеса на стареене.

Мангото, подобно на морковите, е богато на бета каротин, който е мощен каротеноид и прави имунната система непроницаема за бактерии и токсини. Излишъците от бета каротин в организма се трансформират във витамин А, антиоксидант който дава допълнителна защита от вредните свободни радикали.

В мангото има високо съдържание на минерали като калий, магнезий и мед, което е чудесен лек за високо кръвно налягане. Тези плодове са един от най-добрите източници на мощните антиоксиданти кверцетин, бета-каротин и астрагалин. Те неутрализират свободните радикали в организма, които причиняват сърдечни заболявания, предварително стареене, рак и различни дегенеративни болести.

В мангото се съдържат големи количества пектин, разтворими хранителни фибри, които допринасят за намаляване на холестерола в кръвта. Пектинът намалява възможността за развитие на рак на простатата и стомашно-чревния тракт. Консумацията на манго облекчава проблемите с храносмилането и повишената киселинност. Съдържанието на храносмилателни ензими подпомага естественото и ефективно храносмилане. Биоактивните вешества като естери, терпени и алдехиди подобряват апетита и функцията на храносмилателната система.

Високото съдържание на желязо увеличава броя на червените кръвни телца в организма. Умерената и редовна консумация на манго спомага за лечение на анемията. Мангото е полезно за бременни жени, защото задоволява нуждата от желязо.

Мангото спомага лечението на акне като отваря запушените пори на кожата. Това се постига като месестата част на плода се налага върху кожата за около 10 минути и след това се изплаква.

Възможно е при някои хора да се прояви алергия към манго. Съдържа малки количества от растителния токсин урушиол, който може да предизвика кожни възпалениея. Подобна алергия се предизвиква в повечето случаи от обелките и сока от манго, докато вероятността месестата част на плода да предизвика алергия е много по-ниска.

Направете справка за хранителните стойности на ананаса