Здравословното хранене е най-доброто лекарство!

Някои продукти за здравословно хранене

Не е необходимо здравословното хранене да се счита за нещо сложно. С малко познания и съвети от специалисти по здравословното хранене може да се достигнат отлични резултати. С правилно подбрани храни могат да се отстранят причините за сърдечни заболявания, да се поддържа спортна фигура и да се подсили имунната система.

Бобовите растения са евтини и лесни за приготвяне. Те съставляват важна част от здравословното хранене. Имат високо съдържание на протеини (белтъчини). Това ги прави пълноценен заместител на месото. Съдържат много фибри. Тези два фактора са изключително важни за здравословното хранене, като Ви поддържат сити и пълни с енергия. Например, черният боб има високо съдържание на фитохимични антоциани – подобни на тези в черните боровинките. Добавяйте боб в салатата си за зареждане с допълнителна белтъчна порция. Изследванията показват, че колкото по-тъмни са зърната на боба, толкова е по високо съдържанието на антиоксиданти.

Пълнозърнестите храни са по-здравословни от рафинираните. Това е така защото те съдържат както фибри и хранителни вещества, така и непокътнатото богатство на зърното от микроелементи и витамини. За здравословно хранене се препоръчва замяната на рафинираните зърнени продукти с пълнозърнести хляб, макаронени изделия, бисквити и мюсли.

За пълноценно здравословно хранене половината от приеманите продукти трябва да са плодове и зеленчуци. Препоръчва се приемането на половин килограм плодове и половин килограм зеленчуци дневно.

За приемане на протеини (белтъци) съществуват огромни възможности. Те се съдържат в обилни количества в месото, морските дарове, боба и грахта, яйцата, преработените соеви продукти, ядките и семената. Препоръчва се смесено меню за здравословно хранене с различни хранителни вещества, като месото трябва да бъде по-възможност без тлъстини, с други думи по-постно.

Обезмасленото мляко или с масленост до 1% съдържат минимално количество мазнини и калории, но съдържанието на хранителни вещества и калций съответстват на тези в пълномасленото мляко. За здравословно хранене може да се добавя нискомаслено или обезмаслено кисело мляко към шейкове или към пълнозърнесто мюсли. Това е една пълноценна закуска.

Консумирането на прекалени количества готварска сол (натриев хлорид) води до нарушаване на калиево-натриевия баланс в организма и причинява различни заболявания. Намалете до минимум приемането на готварска сол. Министерството на здравеопазването призовава: „Не сипвайте сол в здравето си!”. За хора от 10 до 60 годишна възраст дневната потребност от сол е от 1,5 до 3,75 г. Според Световната здравна организация горната граница без опасност за здравето е приемането на до 2 г натрий, което се съдържа в една чаена лъжичка готварска сол.

Въпреки, че течните масла не са хранителни продукти често се използват при приготвянето на храна, като предоставят на организма незаменими мастни киселини. За здравословно хранене се препоръчва използването на зехтин, олио от рапица и шафраново олио. Те съдържат полиненаситени и мононенаситени мазнини, които са здравословни когато се консумират в нормални количества. Една супена лъжица от тях съдържа около 120 калории.

При правилно приготвяне на риба, тя може да се включи в диетата за здравословно хранене два пъти седмично. Сьомгата, която е лесна за приготвяне, не само е вкусна но и съдържа големи количества омега-3 мастни киселини. Те защитават сърцето и нервната система от заболявания, а също така и подпомагат нормалната дейност на мозъка.